TEKNİK BİLGİLER
Metal Boya Rehberi
Yağlı Boya ile Metal-Demir Boyama
Yağlı boya ile metal-demir boyama en çok bilinen ve kullanılan Metal Boyama tekniğidir. Özellikle ferforje boyama için sıkça kullanılır. Yani bahçedeki demir korkuluk boyama, pencere, kapı demiri boyama işleri için sıklıkla kullanılır. Sentetik boya her boyanın üzerine tutar. Bu nedenle yüzeyde hangi tür metal boyası olduğunu bilmiyorsanız sentetik boya çok iyi bir seçim olacaktır.
– Metal üzerinde eski, çatlamış boya kalıntıları varsa zımpara veya tel fırça ile temizleyin. Üzerinde toz, pislik, nem varsa silin veya bir fırça veya süpürge ile temizleyin. Boyanacak demir üzerinde delik, kırık varsa sentetik macun ile yüzeyi düzeltin.Metalin eski boyası farklı bir renk ise; rengin kolay kapanması ve boyanın daha iyi tutması için isterseniz boyadan 1 gün önce sentetik astar kullanabilirsiniz.
– Yüzeyde pas varsa veya paslanmaya müsait ise boyadan önce antipas kullanın veya kendinden antipaslı metal boyalarını tercih edin.
– Boyadan önce astar veya antipas kullandıysanız boya yapmadan önce 1 gün kurumasını bekleyin.
– Sentetik boyanızı ambalaj üzerinde yazan oranda (yaklaşık %10) sentetik tiner ile inceltin.
-Sentetik boya (yağlı boya) fırça, rulo veya boya tabancası ile uygulanabilir. Boya tabancası ile uygulanacaksa boyanızı %5-10 daha fazla inceltin.
-Fırça, rulo ve tabanca ile uygulamada katlar arası 1 gün bekleyin ve çok soğuk havalarda uygulama yapmayın.
Selülozik Boya İle Metal Boyama
Selülozik boya ile demir boyama için bir boya tabancasına ihtiyacınız olabilir. Çünkü selülozik boyalar çok hızlı kurur. Fırça veya rulo ile yapılan metal boyamalarda fırça-rulo metale yapışabilir. Bu nedenle selülozik boya ile metal boyama işlerinde sıkça boya tabancası kullanılır.
Eğer çok dayanıklı bir metal boyası arıyorsanız. Selülozik boyalar tam size göre. Neredeyse metal ile bütünleşir. Seneler boyu dayanıklılığını korur. Zorlu hava şartlarına ve kimyasallara dayanıklıdır. Selülozik tiner ile inceltilir. Selülozik boyalar hızlı kurur fakat çok koku yaydığından iç mekân metal boyama işlerinde pek kullanılmaz.
Daha önce sentetik ve akrilik boya ile boyanmış metal yüzeyler üzerine selülozik metal boyası yapılmaz. Yüzeydeki boya kabarır. Bu nedenle yüzeydeki boyanın hangi boya olduğuna emin değilseniz ya eski boyayı kazıyın ya da sentetik boya uygulayın.
– Yüzeyin temiz, kuru ve tozsuz olmasını sağlayın.
– Boyadan birkaç saat önce selülozik astar veya antipas uygulayabilirsiniz.
– Boyanızı kutusunda yazan oranda (yaklaşık %10) selülozik tiner ile inceltin.
-1. katı uygulayın, ambalajın üzerinde yazan sürede (yaklaşık yarım saat sonra) 2. katı uygulayın.
– Boya tabancası seçimi yaparken selülozik boyaya uygun olup olmadığı kontrol edin. Selülozik boya, boya tabancasının plastik aksamlarına ciddi zararlar verebilir.
Sprey Boya ile Demir Boyama
Sprey boya ile metal boyama işine girdiyseniz, ya çok az bir boyama alanınız vardır ya da çok aceleniz. Çünkü sprey boyalar fazla boyama alanına sahip değildir. Fakat çok hızlı kururlar. Ufak-tefek metal boyama işlerinizde sprey boya çok uygun olabilir. Fakat dış mekânda çok uzun ömürlü olmasını beklemeyin. Sprey boya sentetik veya selülozik değilse 1-2 sene bile dayanmayabilir. Sprey boyalarda iç mekanda çok rahatsız edici kokular yayabilir. Hatta ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle iç mekanda demir boyama yapmamaya çalışın. Dışarıda ise rüzgarsız bir havayı tercih edin.
– Sprey boya ile metal boyamak tiner, fırça, rulo gerektirmediğinden, hızlı kuruduğundan pratik ve hızı bir çözümdür. (Tüm çeşitleri 10-15 dakikada kurur.) Fakat diğer demir boyalarına göre nispeten daha zayıf olduğundan dekoratif metal boyamada kullanılması daha doğru olacaktır. Boyama alanı az olduğundan büyük alanlarda maliyeti arttırabilir. Küçük ve ufak tefek metal boyama çalışmaları için tercih edilebilir.
-Boyadan önce yine sprey astar ve antipas uygulanabilir.
– Akrilik, modifiye akrilik (sentetik), selülozik sprey boyalar metale tutsa da içlerinde en dayanıklısı selülozik spreylerdir.
– Tam akrilik spreyler, hemen olmasa da; zaman içinde paslanmaya neden olabilir.
Özel Metal Boyaları ile Metal-Demir Boyama
Özel metal boyalarından kasıt, “astar-antipas-son kat boya” hepsi bir kutuda olan boyalardır. Bu metal boyaları kendinden antipaslı ve astarlı boyardır. Yani tek kat uygulamada bütün işi bitirebilirsiniz. Genellikle sentetik esaslıdır. İç ve dış mekanda kullanılabilir. Dayanıklıdır. Antipaslı ve astarlı demir boyalarının kullanımı ve bilinirliği hızla artıyor. Çok fazla uğraşmadan, pencere-kapı ferforjelerini veya demir korkulukları boyamak için bu antipaslı boyaları kullanabilirsiniz. İster tek kat yapın ister 2 kat.
-Astar, antipas boya bir aradadır. Boyadan önce astar veya antipas gerektirmez. Yani bir uygulama ile hepsini bitirebilirsiniz.
-Paslı ve passız yüzeylere uygulanabilir.
-Genellikle sentetiktir, sentetik boyalar gibi uygulanır.
– Dayanıklı ve pratik boyalardır. Dış ve iç mekanda her türlü metal, demir için kullanılabilir. (Pencere, balkon demiri, doğalgaz borusu boyamak v.b)
Hammerton Boya İle Metal Boyama
Hammerton boyalar özel reçine esaslıdır. Oldukça dayanıklı boyalardır. Genellikle kullanıma hazırdır. İnceltme gerektirmez. Eğer inceltilkecekse HRM tiner kullanılabilir.
Hammerton boyaları diğer metal boyalarından ayıran özellik; dövülmüş demir efekti vermesidir. Yani çatlamış efekti verir. Özellikle dış mekanda ferforjelerin boyanmasında sıkça kullanılır. İç mekanda ise; efektli güzel bir görüm elde etmek için metal trabzanlarda kullanılabilir.
– Yüzeye çatlamış efekti verir. Düz görünümlü olanları da mevcuttur.
– Metal için en uygun ve dayanıklı boyalardan biridir.
– Katlar arası uygulama süresine çok dikkat edilmelidir. Farklı firmalarda boyanın kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi farklıdır. Ambalajın üzerindeki uygulama süreleri dikkate alınmalıdır.
– Hammerton (çatlamış efekti) veren metal boyaları, gerekirse özel hammerton tiner ile inceltilebilir.
Paslı Demir Nasıl Boyanır?
Paslı ve kirli demirler, yukarıda anlattığımız; üçü bir arada demir boyaları ile hammerton boyalar ile veya selülozik boyalar ile direkt boyanabilir. Fakat boyada kabarma varsa zımpara yapılması daha doğru bir uygulama olacaktır. Daha da dayanıklı olması için astar da kullanılabilir.
Akrilik Boyalar ile Metal Boyama
Akrilik Boya İle Metal Boyanır Mı?Evet, akrilik boyalar ile metal boyanabilir. Akrilik boyalarda “multi surface” yani genel amaçlı olanları tercih edin. Akrilik boya ile metal boyamada şunlara dikkat etmeniz gerekiyor: Akrilik boya ilk katta metale tam rengini veremez. Kalın uygulayın ve katlar arası 2-3 saat bekleyerek 2-3 kat yapın.Akrilik boya metale zaman içinde zarar verebilir. Yani birkaç sene sonra akrilik boya ile boyanmış metalde pas lekeleri görmeniz olasıdır.
Su Bazlı Duvar Boyası ile Demir Boyanır Mı?
Evet, boyanabilir. Su bazlı duvar boyası, biraz uğraştırsa da metale tutacaktır. Fakat akrilik boyalar gibi bir süre sonra pas izleri çıkabilir.“